За подготвяна от ГЕРБ политическа чистка в държавната администрация предупредиха от БСП. Според лидера и бивш премиер Сергей Станишев тя може да се осъществи под формата на познатия трик - структурни промени. По думите му е логично да има промяна в политическите кабинети, но не и в администрацията. Той се закани, ако това се случи, БСП да не стои безмълвно и да информира външните ни партньори. Социалистите ще защитават политически всеки несправедливо обвинен техен министър.

Ето какво още каза бившият министър-председател след заседание на Изпълнителното бюро на партията: „Не смятам, че което и да е правителство може да работи без добре подготвена и мотивирана администрация. Разбира се, всеки професионалист ще бъде защитаван от БСП именно от тази гледна точка. Ако настъпи политическа чистка под една или друга форма, за това ще бъдат информирани и външните партньори на България, защото ние сме страна в Европейския съюз, а не просто балканска държава и времето на Бай Ганьо би трябвало да е отминало. Ще защитаваме политически всеки, който е несправедливо обвинен. Това, което ме притеснява, вече беше заявено и от министър-председателя и вицепремиера и силов министър - неща като това, че ще има обвинения, че те ще бъдат внесени до еди-какъв-си срок. Искам да припомня, че принципът на правовата държава е разделението на властите - между изпълнителната власт, която се гласува от парламента, и съдебната власт. Не би трябвало в една демократична държава, било то министър-председател, било министър, да изземат функции и роля на прокуратура, или на съдебна власт, или да дават ултиматуми".

Сергей Станишев смята, че с нападките на ГЕРБ към министри от БСП новите управляващи си търсят алиби за дела, които няма да свършат в бъдеще. Той подчерта, че кабинетът Борисов се е отказал от редица свои обещания като намаляването на осигурителната тежест с 5 на сто, а по думите му значителна част от новите министри все още са в предизборна кампания.