Intel и водещи производители на дънни платки лицензираха технологията Nvidia SLI. Тя ще бъде добавена в следващите платформи с чипсет Intel P55 Express и процесори Core i7 и i5 с цокъл LGA1156, съобщи Nvidia.

Купувачите на нови дънни платки от компании като Asus, EVGA, Gigabyte и MSI ще могат да използват всякаква комбинация от видеоконтролери Nvidia GeForce, вкл. и Quad SLI, за постигане на оптимална видео производителност.

Nvidia и Intel са обединени около идеята да превърнат компютъра в основна геймърска платформа. Очаква се новата комбинация от процесорни и графични технологии да заинтригува ентусиастите, които тази есен планират да си поръчат или сглобят сами компютърна конфигурация.

Технологията Nvidia SLI вече е налична за всички потребителски компютърни платформи, в това число Intel Core i7, Core i5, Core 2 Quad и Core 2 Duo, както и за конфигурации, базирани на AMD Phenom II.

В допълнение към "суровата" графична мощ, решенията на база Nvidia GeForce дават на геймърите разширен набор от възможности, които не са достъпни в други конкурентни графични продукти. Става дума за технологията Nvidia PhysX, която осигурява по-голяма доза реализъм, както и за стерео 3D гейминг с помощта на Nvidia 3D Vision.