Новото депо има сключени договори с две производствени фирми за депониране на неопасни отпадъци – „Алмапласт” и „Биовет”. Това каза днес управителят на регионалното депо Милчо Илчев пред екип на телевизия „Ботевград”, botevgrad.com, д-р Марияна Горгачева – общински съветник, и д-р Сия Петрова, които вчера установиха, че градът се обгазява от гореното на лентови платки в района на ромските къщи и фургони до пътя за Темуша.


„Отпадъците от двете фирми не само се претеглят на везната, но се и преглеждат. Те пристигат в мрежи, тъй като и двете фирми ползват ремаркета. Вижда се какво се кара в тях. Опасни и строителни отпадъци не допускаме на територията на депото”, каза Милчо Илчев. Той бе категоричен, че отпадъци от фирми, които се намират на площадката на индустриална зона „Микроелектроника”, не могат да попаднат на депото. „Контрол се осъществява и при бариерата, и тук на депото”, допълни управителят.


Между другото снощи, около 23 часа, градът отново бе обгазен. Днес на същото място, където се горят платките с медно съдържание, се издигаше дим и се разнасяше същата неприятна миризма.


Остава компетентните органи в Ботевград сериозно и възможно най-експедитивно да се поинтересуват чие производство са тези платки и как попадат в околностите на града.