Очаква се движението през прохода Хаинбоаз да бъде пуснато в 16.00 ч. днес, съобщават от Национална агенция „Пътна инфраструктура".

Дирекцията за национален строителен контрол е издала разрешение за временна експлоатация на пътя до 30 октомври 2009 година.
 
Комисията, назначена със заповед на изпълнителния директор на НАПИ инж. Димитър Иванов, ще направи оглед на обекта и ще състави протокол, в който ще бъде уточнен точният час на пускането на движението.

Ремонтът в прохода стартира на 14 септември 2006 г. и включва реконструкция, рехабилитация и подобряване на експлоатационното състояние на два участъка по път ІІ - 55 "Велико Търново - Гурково".

Строителните работи са реализират по проект "Транзитни пътища ІV".
Обектът е на стойност 50 млн. лв. без ДДС, като 75% от тях са заем от Европейската инвестиционна банка и 25% от държавния бюджет.

Изпълнител на строително-монтажните работи е консорциум "Биндер - Пътни строежи", включващ фирмите "Биндер" АД - гр. Сливен и "Пътни строежи" - гр. Велико Търново.

За въвеждането на обекта в редовна експлоатация, по реда на Закона за устройство на територията, е необходимо отстраняване на всички забележки и дефекти по изпълнението на строежа и окончателното приключване на започналите обезщетителни процедури на собствениците на имоти, които са засегнати от строителството на обекта.