Пътищата от Републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи. Заледени участъци има по високите места в районите на Смолян и Пазарджик. Пътните служби ги почистват и опесъчават.

Преминаването през контролно-пропускателните пунктове е без затруднения. Затворени са проходите „Твърдица – Елена” - движението се осъществява през прохода "Вратник"; Етрополе – Златица; Троян – Кърнаре е затворен за целия зимен сезон; Върбица – Сунгурларе; Арабаконак; проходът на "Републиката" е затворен за ремонт до края на юли 2009 година. Обходен маршрут за товарните автомобили: посока север-юг през проход Омуртаг – Котел, за посока юг-север през Ришки проход.

Поради налагащ се авариен ремонт ще бъде затруднено движението в участък от 0 - 7 км на Ботевградско шосе. Въведени са следните ограничения в движението на МПС: товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през прохода "Шипка", "Петрохан", "Превала" и по пътя Белово – Юндола, Велинград – Сърница и Батак – Доспат.