Осъдиха и глобиха с $24 000 опечален фен с „вредна мания” към починалия Майкъл Джексън. 35-годишният мъж от Мелбърн е пиратствал музикални и dvd дискове на Краля на попа, съобщи smh.com.au.

Описан в съда като грижовен и приятен човек, Матю Зор се прекланял пред Джако почти през целия си живот, но това почитание прераснало в изгодна черна онлайн борса в Австралия и чужбина.

Полицията е намерила в дома на Зор купчина контрабандни дискове с концерти за продажба, общо 7268 на брой.

По време на делото в Мелбърн, Зор е заявил, че въпреки своето пристрастие към Майкъл Джексън, може да стане "допринасящ член на обществото".

Изслушването е било засипано от пиперливи реплики между магистрата Кейт Хокинс, адвоката Майкъл Глесон и прокурора Даниел Гурвич.

Гурвич е обвинил Зор в нарушаване на авторските права на хора, които със своя талант и труд упражняват професията си.

Майкъл Глесон пък е заявил, че безработният фен на Джексън винаги е бил различен и сега е силно засегнат от смъртта на певеца. Адвокатът е добавил още, че не би коментирал никоя Джексън мания, както и дали тя е вредна, подчертавайки обаче, че клиентът му е голям любител на певеца и работата му е като на артист.

В края на краищата Матю Зор се е признал за виновен по шест обвинения, включително притежание, правене и продаване на незаконни копия.