В периода  февруари 2018 г. - декември 2019 г. е извършено проучване, картиране и прекартиране на всички пещери и пропасти  на територията на нашата община. Това става ясно от отчета за изпълнение на Програмата за развитие на туризма в община Ботевград за периода 2016 – 2020 година, който бе приет на заседанието на Общинския съвет през март. 


Проведени са 30 теренни обхода. В проучванията са взели участие 23-ма спелеолози, един археолог, един специалист по прилепите и един експерт по туризъм. Общата сума на извършените проучвания, изразени в човекодни, надхвърля 100. Разработката на отделните цифрови модели на карти, представлява двумесечен труд на екип от пет човека. В работата на терен, заедно със сформираните екипи, се включиха активно и местни хора, подпомагайки процеса логистично и с информация. По време на работа екипите се натъкват на интересни за изследване находки от археоложка, геоложка и туристическа гледна точка. Така например в някои от пещерите са открити кръстове – петроглифи, и жлебове. Сред тях са труднопроходимите  „Свинарника“ и „Мандрата“, намиращи се североизточно от село Боженица.  


Пещери и пропасти са проучени в землищата на селата Липница, Новачене, Скравена, Трудовец, Врачеш и Боженица. Синтезирана информация от проучванията е налична на хартиен и електронен носител.  


През 2016 год. Община Ботевград инициира Програма за развитие на туризма. С приемането й се полагат основите, необходими за разработване на сектора като отрасъл с важно значение в икономиката на общината. В тази посока  са и последващите действия на общинското ръководство, което в партньорство с външни експерти, предприема изработване на анализ на туристическия потенциал на община Ботевград. В периода юни – ноември 2017 год. бе създаден Консултативен съвет по въпросите на туризма и е приет Правилник за организация на дейността му. В продължение на шест месеца екип от експерти в областта на туризма и хабилитирани преподаватели работят по изготвяне на Ситуационен анализ на туристическата среда в община Ботевград, провеждат анкети и проучвания сред местното население и потенциални посетители и изготвят анализ на резултатите. По време на проучването бяха проведени  12 срещи със сформирани работни групи с активното участие на представители от местната общност, 12 срещи с фокус групи в четири направления – местна власт, местен бизнес, образователни и просветни дейци и други. Обсъдиха се възможности за сътрудничество с представители на съседни общини. В резултат на извършените проучвания са изготвени Комуникационна стратегия  за позиционирането на община Ботевград като атрактивна туристическа дестинация и финален доклад с препоръки за развитие на туризма в общината, които са представени на 15.12 2017 год. в библиотека „Иван Вазов“ – Ботевград.    


В резултата на тези действия Програмата за развитие на туризма в община Ботевград  за периода 2016 – 2020 год. е допълнена и актуализирана с решение на Общинския съвет от 2018 год. А през същата година е утвърдена Стратегия за развитие на туризма за периода  2019 – 2025 год. Тя е изключително важен документ, който формулира и утвърждава цялостната интегрирана визия за туристическо развитие на общината. 


В рамките на тези четири година бяха проведени редица дейности и прояви свързани с туризма.  Ботевград се превърна в първия „Укиград“ в България, благодарение на доброто сътрудничество на Укипедия – България, Община Ботевград, Общинска читалищна библиотека „Ботевград“ и Исторически музей – Ботевград. Създадени са над 150 нови статии в Укипедия, на над 10 езика, за обекти, личности и събития от нашата община, добавени са над 1000 снимки, видео и аудио файлове. 


Проведен е първият по рода си приключенски многобой в местността Боженишки Урвич. На 2-3 юни 2018 год. е осъществен  инфотур за туроператори, журналисти и травел блогъри. Създаден е туристически портал vizitbotevgrad.com, който съдържа богата и синтезирана информация за природни и културни забележителности, места за хранене и настаняване в община Ботевград.  


Туристическия потенциал на община Ботевград е представен в рамките на национални и международни туристически изложения. 


В резултат на редица проведени срещи  между представители на общините Ботевград, Правец и Етрополе започна активна работа по разработване на общо туристически пешеходен конен и вело маршрут, свързващ обектите: Чекотински манастир, крепост „Боженишки Урвич“, крепост „Креща“, манастир „Свети Николай“ , конна база „Здравец“, манастир „Свети Георги“ в Трудовец, манастир „Св. Теодор Тирон“ , Зоокът – м. Горунака, Училищен музей – Етрополе, Конна база и етрополски манастир  „Света троица“.  


Това са само част от  реализираните дейности, заложени  в Програмата за развитие на туризма в община Ботевград за периода 2016 – 2020 год. 


През 2019 год. Великденският събор на Ботевград взе участие в Годишните награди в туризма и спечели второ място, което бе отчетено като изключително престижно събитие на фона на общо 17 събития в България, класирани за участие. 


2020 година беше белязана от кризата с коронавируса. Несъмнено тежката обстановка в света повлия изключително негативно върху възможностите за качествено развитие на туризма и съпътстващите го дейности. Въпреки това Община Ботевград  предприе важна стъпка по пътя към популяризиране на туризма със създаването на общинско предприятие „Туризъм“, се посочва в отчета за изпълнение на Програмата за равитие на туризма в периода 2016 - 2020 год. 


Също на сесията в края на март Общинският съвет прие Програма за развитие на туризма в община Ботевград за 2021 год., с която си поставя няколко основни цели, сред които: Идентифициране, GPS заснемане и изграждане на нови маршрути и екопътеки; Създаване на нови модерни туристически атракции; Създаване на благоприятни условия за развитие на иновативни и интегрирани туристически продукти и услуги, стимулиране на инвестиции в сферата на туризма; Подобряване на туристическата инфраструктура, функционирането на туристическите обекти и качеството на предлаганите туристически услуги на територията на общината.