След напускането си от ботевградския ЕПИК преди две години Николай Беров се впусна в нов проект. Той е съакционер във  фирма, която произвежда електричество от слънцето.
Предлагаме ви статията, посветена на Николай Беров от  днешното електронно издание на вестник „Дневник”.

Изпълнителният директор и съакционер в "Соларпро" Николай Беров управлява слънчевата фабрика в Силистра за производство на фотоволтаични панели. За себе си той казва, че хобито му е да прави трудни проекти.

Беров, чийто професионален път е свързан с микроелектронните технологии, смята, че само производството на слънчева енергия ще спаси климата на планета. Той посочва, че до момента фотоволтаичните системи са спестили 4 млн. тона СO2. Според него развитието на проекти за екоенергия е особено важно. "Последните проучвания сочат, че изкопаемите ресурси ще се изчерпят и затова още отсега трябва да мислим за това време и да сме подготвени", казва Беров.

Създаването на "Соларпро" преди две години е част от "зелената стратегия" на "Каолин" АД  за инвестиции в различни екологични проекти. Преди осем години  производството на "Каолин" в Сеново и Ветово преминава на природен газ. Компанията рекултивира съществуващите рудници. Стратегията предвижда и инвестиции в проекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). "Соларпро", която е създадена като дъщерно дружество на "Каолин", разработва проекти за слънчеви централи.
До края на годината компанията ще изгради соларен парк от 2.4 мВт в шуменското село Янково. До края на юли ще бъдат пуснати първите 330 кВт. Паркът ще произвежда 2947 мВтч електроенергия годишно. Той ще е с наши панели, което ще поевтини инвестицията, обяснява Беров.

На покрива на "Соларпро" в момента е разположена тестова централа с 90 фотоволтаични модула. Тя е свързана с електрическата мрежа на завода и произвежда ток, докато Слънцето не се скрие зад хоризонта. Тънкослойните фотоволтаични панели, произвеждани от предприятието в Силистра, издържат на високи температури и са изградени от аморфен силиций. Те са с по-ниска цена от произведените от конкурентната поликристална технология. Беров признава, че предимствата на конкурентите са  в това, че не са им необходими толкова големи площи, за да монтират съоръженията си. Недостатъкът на избраната технология се оказва предимство - технологията на тънкослойните панели е подходяща за земи, които са замърсени или се нуждаят от рекултивация.

Засега от слънчевата фабрика работи само една производствена линия, но до края на годината ще бъдат пуснати и останалите две. Така тя ще произвежда мощности от 18 мВт годишно. Намеренията са още през следващата година производството й да бъде удвоено.

"Слънчевата енергия ще бъде въведена в бита и това е мисията на нашата компания", казва изпълнителният директор на "Соларпро". Компанията вече монтира покриви от фотоволтаичните панели на големи сгради и частни къщи.
"Цената на ел. енергията, произведена от слънчевите паркове, сега е висока, но постепенно ще бъде намалена и се очаква около 2015 г. да се доближи до тази за бита. Токът за домакинствата ще се увеличава, а цената на енергията от слънчевите централи непрекъснато ще намалява заради технологични нововъведения, свързани с производството на по-ефективни клетки", уточнява Николай Беров. Според него развойните звена на големите производители на фотоволтаични панели продължават да усъвършенстват технологиите, но скоро до революция  в тях едва ли ще стигне.

Сн.: politika.bg