“На 19-ти декември започнаха съкращенията в ЕПИК 1. Освободените от работа са от Ботевград и са дългогодишни работници в завода. При съкращенията не се прилага процедура на подбор, съгласно Кодекса на труда, не се взимат и предвид интересите на дружеството. Представители на работодателя принуждават работниците да подписват, че напускат доброволно. Ако хората откажат да подпишат молбите за освобождаване от работа, получават заплахи, че ще бъде уволнени дисциплинарно. По тази причина много от работниците подписват, но те трябва да знаят, че последствията за тях са сериозни – остават без работа, без платено предизвестие, без обезщетение и без месечната помощ за безрабатни, която е в минимален размер” – информираха от ръководството на синдикалната организация в завода.

В петък представители на КТ “Подкрепа” са поискали да влязат в ЕПИК 1, за да се срещнат с административния персонал, но не са били допуснати в сградата.  За случая те са депозирали жалба в Районна прокуратура.
 
 
“За всеки постъпил сигнал ще търсим отговорност на служебното лице, извършило съответното закононарушение” – казаха още от синдикалната организация. От КТ "Подкрепа" потвърдиха слуха, че от 5-ти януари 2009 год. в ЕПИК започват масови съкращения.