Вчера синдикалният лидер на ЕПИК Мирослав Миков е получил официалните документи, свързани с началото на процедурата по масови съкращения в завода. Документите са адресирани до Националната федерация “Техническа индустрия, наука, информатика” към КТ “Подкрепа”. В писмото, което ги придружава, е обяснено, че Миков, в качеството си на председател на ФСО в ЕПИК, отказва да спазва установения ред за комуникации с ръководството и да получи уведомлението за стартиране на процедурата по съкращенията.

“Потресен съм от твърденията на ръководството на ЕПИК. Това са голословни клевети. Синдикалната организация на завода има официалене сайт, в който са посочени адреси за контакти, обявихме в медиите мястото, където ежедневно организираме срещи с работниците от завода, явявам се на дела срещу работодателя, няколко пъти съм се отзовал на сигнали на работници, но не бях допуснат в завода. Преди време предложих на ръководството да приемем правилник за провеждане на срещи, както и споразумение за събиране на членски внос. До ден днешен тези документи са без подпис. Така, че не приемам обвиненията, които ръководството на ЕПИК ми отправя” – заяви пред наш репортер Мирослав Миков. Той информира, че според официалните документи предстоят съкращения на 69 човека от административния персонал на завода, а в същото време продължават уволненията със задна дата на работници.

“Нито един от съкратените до момента работници не е получил копие от документа, който е подписал. Пропуските на освободените от работа са блокирани и хората нямат достъп до завода. Работниците дори не са наясно какво точно са подписали. Те твърдят, че са били принудени да подпишат документи, че напускат по взаимно съгласие. За ситуацията в ЕПИК сигнализирах Прокуратурата в Ботевград. Тя вече е разпоредила на Инспекцията по труда да направи проверка по моята жалба” – съобщи Миков. Синдикалният лидер каза, че в завода се извършват съкращения предимно на дългогодишни работници – жители на Ботевградска община. 

“Искам да споделия още един факт. Върху печата на документите, които получих, фигурира името на управителя на ЕПИК груп Жил Бернар, а подписът, пред който няма запетя, е на неговия пълномощник Петър Василев” – допълни Мирослав Миков.