На пресконференция в Министерството на здравеопазването днес от  11:00 часа е представена нова наредба за продажбата на храни в училищните столове и бюфети, която  влиза в сила от 15 септември, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Според проучване през 2006 година сред училищни столове и бюфети - в градовете 36% от учениците ползват столовете, а в селата - 54% от децата. Мляко и млечни продукти се предлага едва в 39 % от столовете, в около 20% от столовете има плодове за десерт, в 84% от столовете не се предлага пълнозърнест хляб, в 20% от столовете в училищата не се предлага риба, а 84% от столовете предлагат пържени храни.
От началото на учебната година се забранява предлагането на пържени картофи и зърнени изделия, пържени ядки, пържени тестени изделия. В училищните лавки не трябва да се предлагат захарни и шоколадови изделия, сладкарските изделия (торти и пасти).
От менюто на учениците трябва да се премахнат газираните напитки, ограничава се също използването на мазнини, захар и сол в училищните столове.
Два пъти седмично трябва да се предлага пълнозърнест хляб. Пълнозърнести макаронени изделия, като макаронена юфка, спагети и др. трябва да се предлагат поне веднъж седмично.
Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да е без видими мазнини. Колбасите се изключват като вариант за основно хранене. Айранът трябва да е без сол, а млечните продукти трябва да са с мазнини до 2%.
Контролът за спазване на новата наредба ще се осъществява от РИОКОЗ. Глобите при нарушения са от 100 до 5 хил. лв.
Надяваме се с настоящето съобщение да предизвикаме интереса на училищните ръководства в Етрополска община.