В Общинския съвет е внесено предложение за промени в Наредбата за устройство и управление на гробищните паркове и обредните зали на територия на община Ботевград. Проектът за изменение и допълнение е изготвен от общинското администрация и с него се поставят няколко цели: Привеждане на настоящата Наредба в съответствие с останалите нормативни актове, действащи в Република България; Регламентиране редът и условията за извършване на служебни погребения от общинско предприятие “Обредни дейности“ в Ботевград; Целесъобразно и законосъобразно управление и ползване на гробищните паркове на територията на общината; Равнопоставеност на гражданите по отношение на правилата за гробоползване. 


Промените засягат Раздел II “Управление“, в който се предлага: текстът на чл.5, ал 2 да придобие следното съдържание: “Гробищните паркове в населените места от общината се управляват и поддържат от съответния кмет на кметство/кметско наместничество.“; в текстовете на чл.14, ал.1 и ал.2 думата “кметствата“ да се замени с думите “населени места“, а в текста на чл.21, ал.1 след думата “кметства“ да се добавят “и кметски наместничества“.


В Раздел IV на Наредбата се създава нов член 21а (1) , който гласи: “ОП “Обредни дейности“ извършва служебни погребения на самотни хора без близки и роднини, бездомни лица, безпризорни, лица, настанени в специализирани институции за предоставяне на социални услуги от резидентен тип с неустановени близки и роднини, лица, починали в лечебни заведения, без близки и роднини, както и на покойници, за които има прокурорско разпореждане за извършване на служебно погребение. 


Служебните погребални услуги включват: издаване на смъртен акт; отпечатване на 5 бр. некролози, осигуряване на ковчег; превоз на покойник; осигуряване на надгробен знак; изкопаване и закриване на гробно място. 


Когато наследниците на лицата по ал.1 бъдат установени, разходите се събират от тях по общия ред. 


Разходите за служебни погребения се планират в проектобюджета на Община Ботевград за съответната година. 


Правилата и изискванията за извършване на служебни погребения ще бъдат прецизирани в инструкция, която се утвърждава със заповед на кмета на общината.


Проектът за изменение и допълнения на Наредбата за устройство и управление на гробищните паркове и обредните зали на територията на общината ще бъде разгледан на заседанието на местния парламент, насрочено на 29 септември.