Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов не спести критики към представянето на българските атлети на световното в Берлин. Той направи анализ на шампионата, на нашето участие и на мерките, които трябва да се вземат за излизане от кризата.

- Провалихме ли се в Берлин, г-н Карамаринов?
- Някои от атлетите ни - категорично да. Други направиха това, на което са способни, просто възможностите им към момента са такива.
- Трябваше ли да водим 11 атлети тогава?
- Вижте, нашата политика е да даваме шанс на всеки, който си го е заслужил. Всички те имаха право да участват. Федерацията не може да ги спре.
- Но някои дойдоха явно неподготвени?
- Това вече си е тяхна работа. Те самите можеха да почувстват това, да дойдат при мен и да кажат: не се чувствам подготвен, не искам да се излагам и т.н. Не го направиха. Националният отбор не е задължителен! Никой не ги кара насила да участват, ние просто им даваме шанс.
- От кои сте разочарован?
- Най-вече от Десислав Гунев, от Спас Бухалов, от Николай Атанасов. Те бяха длъжни да покажат повече. Особено Ники, който има над 8 метра в зала през март. Сега скочи 7,63 тук, в Берлин. За състезател като Георги Иванов също е недопустимо да прави такива състезания.Та той е двукратен световен шампион за юноши. С подобни представяния само вреди на името си.
- А останалите?
- Няма как да не сме доволни от някой, който е на финал. Говоря за Момчил Караилиев. Друг е въпросът, че очаквахме повече от него. Той скачаше стабилно през цялата година, постигна 17,41 м, надявахме се и тук да е във върхова форма. Ивет Лалова направи лични постижения за сезона. С оглед на това, което преживя - добре. Петя Дачева бе на крачка от изненада - тя е дебютантка, а остана едва на два сантиметра от финала в тройния скок.
- Доколко контузиите могат да са оправдание?
- Мен лично не ме интересува. Ти пътуваш с отбора, идваш на световно, всички приказки за травми са излишни. Щом си дошъл, значи трябва да се раздаваш. Иначе няма смисъл да пътуваш.
- Какви са причините за слабото представяне?
- Те могат да бъдат много - непостоянна подготовка, слаба психика...
- Защо не им осигурите психолог тогава?
- Има неща, които не са работа на федерацията.Всеки индивидуално трябва да действа по този въпрос, ако има нужда.
- БФЛА има висок бюджет, а няма резултати. Това притеснява ли ви?
- Първо, между бюджет и субсидията от ДАМС има разлика. Та тази субсидия няма как да е достатъчна. Атлетиката е несравнима с другите спортове. Ние имаме 40 различни спорта само на пистата. А извън нея? 200 000 лева от тази субсидия отиват директно за наем на зала Фестивална, която е пред срутване. Приказките, че вземаме с 50 000 лева повече от другите спортове, са смешни.
- И въпреки това атлетите ни са извън 15-ицата, като изключим Момчил Караилиев.
- Ами това е. Но големите, каквато е атлетиката, винаги са трън в очите. Срещу нашите спортисти винаги има атаки. А имаше и други световни първенства тази година. Там българите завършваха горе-долу на същите позиции, че и по-назад, а никой не разбра даже за това.
- Излиза, че нашите трябва да участват само на европейското отборно първенство?
- Точно така. В момента сме си за там. Това е шампионатът, в който ще хвърлим сили догодина. Защото каквото и да е положението, не сме чак за трета лига на Европа. А световното първенство е нещо като Шампионската лига за футболните ни отбори
- Преди години обаче не беше така?
- Не е редно да сравняваме сегашните атлети с тогавашните. Просто не е коректно и към едните, и към другите.
- Някои от българските атлети се оплакаха от допинг контрола?
- Вижте, допинг проверките са част от нашия спорт. Това е положението и всеки трябва да се примири с него. Атлетите нямат право да недоволстват. Аз гарантирам, че допинг контролът в Берлин беше абсолютно според правилата.