Двама 30-годишни мъже са загинали при катастрофа на лек автомобил „Хонда Сивик", който се е блъснал в електрически стълб в района на жп гара Белово. Това съобщи за Дарик говорителят на Областна дирекция на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов. По първоначални данни инцидентът е станал около 2.00 часа. Загиналите са пътували от село Момина Клисура към Белово.

Движението на влаковете от Пловдив за София е възстановено в единия коловоз. Това съобщи за Дарик Зорница Петкова, ръководител отдел „Връзки с обществеността и протокол" в Национална компания „Железопътна инфраструктура"

„В 9.02 часа възстановихме движението по път номер 2 - това е направлението Пловдив - София. Влаковото движение е възстановено само с дизелова тяга, т.е все още няма необходимото напрежение в контактната мрежа", каза тя.

Заради инцидента осем бързи и шест пътнически влака бяха спрени и изчакват повторното си тръгване.

Пътничка в един от спрените влакове се обади в Дарик и поиска БДЖ да постъпи отговорно с клиентите си и да им изплати неустойка заради създалото се положение. По думите й при тръгването от гара София никой от железниците не е съобщил за проблем по линията, след като те вече са имали информация за инцидента. Влакът е спрян край Ихтиман. В 10.30 пред Дарик тя каза, че влакът е продължил до гара Костенец, където е спрял и престоява от 10.00 часа. Никой от пътуващите в композицията отговорни лица не е съобщил подробности на пътниците. От железниците до момента не са взели отношение и по възможността пътниците да бъдат извозени с алтернативен транспорт.

В отговор на негодуванието на пътници от спрените влакове, Зорница Петкова заяви, че „в такива случаи бригадите, които са във влака информират пътниците" и отказа повече коментар по въпроса.

Сигнал за инцидента на жп гара Белово е получен на тел. 112 към 2.00 часа след полунощ, съобщи началникът на „Гражданска защита" - Пазарджик инж. Кръстьо Кичов.

Около 2.00 ч. вчера лек автомобил „Хонда Сивик" изхвърчал от пътя, ударил се и пречупил стълб на контактната мрежа от железопътната инфраструктура. В следствие на удара, стълба е паднал върху път 1 и път 2 на жп мрежата и закрил габарита му.

До 2.15 ч. служители на НКЖИ са уведомили всички компетентни органи за случая. Едва в 4.30 ч. следствените органи са дали разрешение за започване на работа по отстраняване на стълба от железния път.