Периодичната комета 17P/Holmes (кометата "Холмс") внезапно "избухна и разцъфна". Видимите й размери са сравними с тези на Слънцето и дори ги надминават, съобщиха ИТАР-ТАСС и Нюзру, като се позоваха на информация на специалисти от Института по астрономия към Хавайския университет.

"Кометата продължава да расте и сега вече е най-големият обект в Слънчевата система" - се казва в комюнике, разпространено от американските учени. Разбира се, Слънцето е най-масивният обект в нашата система, а изпусканите от него частици достигат до най-отдалечените й краища.

Относително малката комета "Холмс" обаче внезапно изпусна такъв облак от прах и газ от неутрални молекули, че нейната кома на 9 ноември бе с диаметър 1,4 млн. км.

Кома се нарича газово-праховата атмосфера около ядрото. Тя е резултат от сублимацията на веществото от повърхността на кометното ядро под действието на слънчевите лъчи. Диаметърът на Слънцето е 1,392 млн. км. Обикновено комата на една комета достига по размери от 100 000 до 1 млн. км, отбелязват изследователите. Кометата "Холмс" сега може да се види с просто око от Земята след настъпването на нощта.

Тя напомня на много малък, но добре видим светещ кръгъл облак, съобщават специалистите. Особено интересно събитие ще може да бъде наблюдавано в началото на следващата седмица, когато кометата "Холмс" ще се приближи към звездата Мирфак - Алфата на Персей.

В определен момент на гледащите я от Земята ще им се струва, че кометата поглъща звездата. Учените отбелязват, че причините за внезапното "разцъфване" на кометата "Холмс" едва ли някога ще бъдат разкрити. "Това е уникално явление предизвикано от разсейване на частици от парче лед и камък с диаметър 3,6 км", съобщават астрономите от Хавайския университет.

При това кометата "Холмс" сега се намира на 240 млн. км от Земята, което е 1,5 пъти повече от разстоянието между нашата планета и Слънцето. Затова дори и космическият телескоп "Хъбъл" не е в състояние да види достатъчно ясно какво с случва в малкото й ядро. Снимки на кометата с подробно описание могат да се видят на сайта Cometography.com.

Нека припомним, че комета "Холмс", която вече отмина точката на най-голямо приближение до Слънцето, трябваше постепенно да намали блясъка си. Тя обаче увеличи яркостта си с няколко звездни величини.

Британските учени успяха подробно да разгледат кометата "Холмс" с помощта на 2,5-метровия телескоп "Нютон" (INT), един от телескопите на групата "Исак Нютон" (Isaac Newton Group of Telescopes - ING) в Ла Палма. На снимките им добре се вижда разширяващ се облак от прах и газ с големи размери.

Астрономите изчислиха, че от кометата се изхвърля материал със скорост 2000 километра в час. Мащабите на това космическо явление са безпрецедентни. Според британския астроном Алън Фицсимънс общият обем на изхвърления материал надминава 1% от масата на кометата.

Той обяснява, че същото би се получило, ако Земята изведнъж изхвърли в космоса кората си. Една от хипотезите за причината за изригването е силен удар на астероид. Британските учени твърдят, че е по-вероятен друг сценарий: под външния слой на кометата дълго време се е натрупвал газ, без да намери изход. Сега той е разрушил част от повърхността, взривявайки на практика малко от обвивката на ядрото на кометата.

Кометата "Холмс" все още може да се наблюдава с невъоръжено око в Северното полукълбо, съобщиха японски астрономи за ИТАР-ТАСС. До края на ноември "позеленялата" комета ще се вижда в североизточната част на небосвода, немного високо над хоризонта в съзвездието Персей. Кометата стана видима неочаквано поради силно избухване, което само за две денонощия усили блясъка й 400 000 пъти, казаха специалисти на японската Национална обсерватория.

На 21 октомври кометата "Холмс" по яркостта си съответстваше на 17-а звездна величина. На сутринта на 24 октомври яркостта й се усили до 8-а величина, а след още един ден, намирайки се в района на северното съзвездие Персей, тя се сравняваше със звездите от втора величина.

Подобна е например Малката мечка. В момента на изригването кометата бе на 360 млн. км. от Слънцето и се е отдалечаваше от него. Предишното подобно избухване на кометата е било през 1892 година. Именно тогава тя е била открита от английския астроном Едвин Холмс, чието име носи. През 1892 г. "Холмс" се е намирала приблизително на същото разстояние от Слънцето, чиято топлина може да е причина за появата на "гейзера", както е и сега, пише в. "Комсомолская правда".

Избухването на кометата е резултат от внезапно изхвърляне от ядрото на големи количества прах и газ, които отразяват слънчевата светлина, казаха японските астрономи. По техни данни този път яркостта на кометата "Холмс" се е увеличила с над 14 звездни величини и продължава да расте. Толкова мощно изригване се наблюдава за пръв път от 1972 година, но и тогава то е било с 10 звездни величини. Кометата "Холмс" прави едно завъртане около Слънцето за 6,9 години.