Инженери от Университета в Северна Каролина са създали нов материал, който позволява в компютърен чип с размерите на нокът да се съхранява съдържанието на 20 DVD или 250 милиона страници текст, съобщи PCworld.bg

Изследователите са направили този пробив с помощта на процес за избирателно добавяне на примеси, променящи свойствата на материалите.

На нанониво учените са добавили никел в магнезиев оксид.

Полученият материал съдържа клъстъри от никелови атоми с размери до 10 nm2 с 90% по-малко, отколкото беше възможно до сега.

 „Вместо чип, способен да съхранява 20 GB, ще имате такъв, но с 50 пъти по-голям капацитет“,  твърдят изследователите.

Устройствата за съхранение не са единствената област на приложение на разработката. Керамика с метални включвания позволява да се създават ново поколение керамични двигатели, издържащи на двойно по-високи температури и изразходващи по-малко гориво.

Технологията на учените поднася и нови знания в спинтрониката – област на електрониката, където се използват квантовите свойства на частиците.

Днес енергията се предава чрез поток електрони по проводник, но с известни загуби. Но енергията, получавана с помощта на спиновата електроника е лишена от този недостатък.

Инженерите вече манипулират наноматериалите, а това потенциално ще позволи да се контролира спина на електроните. За полупроводниците от ново поколение ефектът е многообещаващ.