Премиерът Бойко Борисов е наредил да бъде уволнена шефката на агенцията „Одит на средствата от Европейския съюз" Рая Онцова.

Припомняме, тя пое новосъздадената агенция през януари 2009 година, като мисията на агенцията бе да дава увереност, че системите за финансово управление и контрол на средствата от ЕС са адекватни и функционират ефективно и че финансовите интереси на Европейската общност са защитени.

Мотивът за освобождаване на Онцова е, че като ръководител на ведомството своевременно не е уведомила вицепремиера (Симеон Дянков, б.р.) за получени писма от Европейската комисия и спешните мерки, които трябва да се предприемат за отстраняване на пропуските.

По този начин информацията не е достигнала своевременно до министър-председателя и всички компетентни органи.

Преди дни стана ясно, че Брюксел отхвърля оценките ни за съвместимост по четири оперативни програми, което ще забави значително моментът, в който ще започнем да усвояваме средствата по тях.

От съобщението на МС става ясно, че на 12 и 13 август Европейската комисия е изпратила писма относно процедурите за оценка на съответствието на оперативните програми „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", „Транспорт" и „Техническа помощ".

Те се изпращат чрез европейската информационна система, а адресати са изпълнителния директор на ИА „Одит на средствата от ЕС" Райка Онцова и управляващите органи на оперативните програми.