Инцидент, при който подп. Живко Трънски е получил леки изгаряния по ръцете и челото от най-ниската степен, е станал днес в района на поделение 18 250 – Челопечене, съобщиха от Министерството на отбраната.

Инцидентът е вследствие на почистване на района на поделението и не е свързан с контролирани взривявания, уточняват от военното ведомство. Военнослужещият е настанен за лечение във ВМА-София и е в стабилно състояние.

На 7 октомври на площадката за разснаряжение на боеприпаси в Челопечене, вследствие на взривната вълна, капитан Николай Николаев от 54-ти инженерен батальон-Белене получи лека повърхностна рана над дясната вежда. Николаев беше транспортиран до ВМА, където му беше извършен рутинен преглед.

От началото на операция "Горещо лято" по ликвидиране на последствията от експлозията в поделението на 3 юли тази година са унищожени над 10 000 боеприпаси, от които над 6000 – с калибър над 23 мм, и около 4000 взриватели. До момента в местността са унищожени 409 боеприпаси с калибър над 23 мм. Остават за унищожаване 21 боеприпаса с калибър над 23 мм.

Инженерни екипи продължават проверка на местността. Особено внимание се отделя на еднокилометровата зона, където се извършва контролно прочистване в тясно взаимодействие с кметовете на населените места.