Над 17 са извадените тела, след инцидент с кораб във водите на Охридското езеро, предаде кореспондентът на агенция "Фокус" в града. Засега 13 са загиналите български граждани, съобщиха от Капитанията в Охрид. Броят на жертвите непрекъсно расте.

Инцидентът с частния кораб "Илинден", който е станал в 10.20 ч местно време, е на 100 метра от брега между местностите Лагадин и Елешец в източния край на Охридското езеро, близо до къмпинга Елешец. Корабът е потънал на 7 метра дълбочина.

На борда на "Илинден" е имало около 50 туристи, като се предполага, че всички са били българи, както и членове на екипажа.
Спасителните екипи работят по изваждането на телата на жертвите от водата и засега съобщават.

На мястото на инцидента има представители на езерната полиция и управлението на МВР в Охрид, както и десетки местни хора, дошли да помогнат.

Няма официална информация по случая с потъналия кораб "Илинден" в Охридското езеро. Това каза пред агенция "Фокус" говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов. Той обясни, че не разполага с никаква информация по случая и уточни, че вероятно така ще е на разположение по надвечер.

Първи на помощ на пътниците от кораба са се притекли летуващи в къмпинга, които успели да спасят с лодка голяма част от тях.
Все още не е известна причината за обръщането и потъването на кораба. Охридското езеро е известно с бързите и внезапни промени на времето, спускането на силни пориви на вятъра по склоновете на планината Галичица, които често пъти са отпращали рибарски лодки по крайбрежието на Албания.

Това е вторият инцидент с туристи в Охридското езеро в рамките на 10 дни, припомня агенция "Фокус". Преди малко повече от седмица, при сблъсък между две моторни лодки в езерото загина 39-годишна жена от Скопие.