Детелин Далаклиев (54 кг) стана световен шампион на първенството по бокс в Милано (Ит). След 14 години България отново целуна златото на планетарния форум. За последно Даниел Петров (48 кг) и Серафим Тодоров (57 кг) вдигнаха родния трибагреник на върха в Берлин'95.

Далаклиев спечели драматично финала срещу Едуард Абзалимов (Рус) след 5:3. Мачът тръгна отлично за 26-годишния плевенчанин. Той поведе с 1:0 в първия рунд. Авансът беше удвоен във втората част. Всичко вървеше по ноти за двукратния европейски вицешампион. Руснакът се хвърли и успя да намали на 1:2. Последва нова размяна и резултатът стана 3:2 за Далаклиев. 30 секунди преди края удар на Абзалимов отново беше точкуван. Тогава българинът показа страхотно самочувствие и тръгна напред. Той поведе с 4:3 и вместо да пази аванса си продължи с атаките. Точно попадение оформи крайното 5:3.

По пътя към титлата българинът надви 6 съперника и допусна във всичките си срещи общо пет точки. Този факт го прави един от фаворитите за спечелване на купата "Ръсел", която се дава за най-техничен състезател на световни първенства.

Това е най-големият успех в кариерата на Далаклиев. Той имаше бронзов медал от световното първенство в Тайланд през 2003 г., както и няколко медала от европейски шампионати. Капитанът на националния отбор е възпитаник на плевенската школа, както и на спортното училище на ЦСКА.