Рибодомати и картофоягоди може да излязат по сергиите догодина, след като "Държавен вестник" публикува специална тарифа.

5 300 лв. е таксата за издаване на разрешително за пускане на пазара на генетично модифицирани организми и за освобождаването на комбинация от ГМО като продукти или съставки на храни.

Толкова трябва да платят гражданите или фирмите, които вече са получили разрешение, чийто срок изтича. Това пише в тарифата за таксите, публикувана в "Държавен вестник".

Тя е одобрена на заседание на Министерския съвет на 12 ноември. Публикуването на тарифата за пускане на ГМО на българския пазар е заложено в едноименния закон, приет през март 2005 г.

Гласуването в парламента на проекта преди повече от две години и половина бе съпроводено с протести и скандали. Причината бе, че ГМО са несъвместими с отглежданите по природен начин плодове, зеленчуци и индустриални култури и дори опасни за тях.

Освен това се появи информация, че влияят зле на хората и на животните, на които служат за храна, уточнява вестник "Монитор". Към момента ГМО са забранени в Европейския съюз (освен един вид царевица). Причината е, че не е доказана по безспорен начин тяхната безопасност.

Генетична мутация се получава тогава, когато по изкуствен начин се отделят елементи от гените на едно животно или растение и се принесат в ДНК-то на други.

Например взема се част от гените на риба, "отрязва" се ДНК-то на домата и на "освободеното място" се поставят елементите от гените на водното животно. Това се прави, за да не се развалят бързо доматите.

В резултат зеленчукът-мутант издържа до 30-40 дни. Учените са сигурни, че новият организъм не е само домат или само риба, а нещо трето. Какво точно обаче, все още не се знае.

Съгласно действащия у нас Закон за ГМО на етикета на всяка храна трябва да има информация, ако в нея се съдържат съставки с генни-мутанти. Това обаче най-често не се прави. На няколко пъти на родния пазар са откривани стоки с такива съставки, без за това да е обявено по подходящия начин.