HTC излезе начело на пазара за смартфони в САЩ през третото тримесечие на годината, по данни на Canalys. Делът на тайванската компания възлиза на 24%, което е 10% ръст на годишна база.

В периода юли-септември HTC е доставила на американския пазар 5,7 милиона смартфона със собствена марка и 70 хиляди с бранда на оператора T-Mobile, като така изпреварва конкурентите Samsung и Apple.На второ място в САЩ е корейският гигант Samsung с дял от 21%, следван от Apple, която държи една пета от пазара (20%) със своя iPhone. Четвърта позиция заема канадската RIM с дял от 9%, постигнат с BlackBerry.

Според Canalys, тримесечието е неудачно за Apple, тъй като повечето потребители отложиха покупките на iPhone, изчаквайки новата версия. Моделът iPhone 4S беше представен през октомври и се очаква да увеличи значително резултата на Apple за четвъртото тримесечие.

Предполага се също, че и Samsung ще увеличи пазарния си дял, благодарение на наскоро пуснати нови устройства. HTC пък вероятно ще отбележи спад през настоящото тримесечие за първи път от две години насам.

В световен мащаб Samsung държи първо място при смартфоните. По данни на Canalys за третото тримесечие, компанията е продала 27,3 млн. смартфона със собствена марка и още 500 хиляди с брандовете на Google и T-Mobile, което й отрежда 23% дял от пазара.