Бронзовите медали на Европейското първенство по баскетбол вече са притежание на Гърция. „Елините” изпуснаха третото място преди две години в Испания, до днес не оставиха отличията да им се изплъзнат и победиха, макар и мъчно, Словения с 57-56. Любопитното е, че гърците не са печелили точно този медал от 60 години насам - от 1949 година.
 
Въпреки че не успяха да се качат на почетната стълбичка, словенците записват най-успешното си представяне на шампионата на Стария континент, и освен това си осигуриха участие на Мондиала догодина.
 
След една равностойна първа част, гърците дръпнаха с десетина точки през втората, а на почивка се оттеглиха с аванс от седем – 31-24. Третата четвърт отново вървеше с подобна преднина в полза на южните ни съседи – между пет и десет точки, 42-37 след 30 минути игра.
 
В последната част обаче всичко започна отначало, когато тройка на Само Удрих приближи словенците на точка зад Гърция, а две минути преди сирената пасивът им бе само две точки.
 
Чак докато останаха 25 секунди до края обаче Словения не успя да реализира нов кош, докато Антонис Фоцис отбеляза тройка за 54-49. След размяна на наказателни удари, Яка Лакович остави надеждите на „зелените” с точен изстрел за три точки, направил резултата 57-56 в полза на Гърция, и девет оставащи секунди. Логичният фаул се забави пет секунди, и макар че Василис Спанулис се постара и пропусна два наказателни удара, Бощян Нахбар имаше едва четири секунди да изстреля един последен кош за Словения, който не порази целта и остави успеха в ръцете на гърците.
 
Единствен от състава на „елините” с двуцифрен актив от точки завърши Софоклис Скорцианидис, който отбеляза 23. За Словения 16 вкара Яка Лакович, а Еразeм Лорбек добави 12.
 
По-рано днес бяха разпределени и местата от пето до осмо на Евробаскет 2009. Франция се наложи над Хърватия със 69-62, и зае пето място, хърватите са шести. Русия надделя над Турция с 89-66 и остана седми, а домакините на Световното догодина се задоволиха с осма позиция.