Отборът на Сърбия е вторият финалист на Евробаскет 2009 в Полша. Възпитаниците на Душан Ивкович постигнаха драматична победа над Словения с 96:92 след продължение и ще спорят за златото със световния шампион Испания, който в първия полуфинал прегази Гърция с 82:64.

Сръбските баскетболисти не започнаха добре мача и изоставаха с 10 точки на полувремето, но след това успяха да осъществят обрат и да елиминират съперника си. Голям мач за Сърбия направи гардът Милош Теодосич, който бе с най-голям принос за сладкия успех на тима си. Теодосич завърши мача с 32 точки, като 8 от тях той отбеляза в продължението. Най-резултатният баскетболист на игрището бе неудържим, като реализира 10 от 13-те наказателни удара, които изпълни и вкара 6 тройки от 10 опита. По 18 точки за победителите отбелязаха центровете Ненад Кръстич и Коста Перович. За словенците най-резултатен бе Еразем Лорбек с 25 точки, към които добави и 10 борби. 22 точки добави братът на Еразем - Домен Лорбек.

Именно Теодосич вкара изключително важна тройка при резултат 79:76 за Словения в края на редовното време, когато словенците не пожелаха да извършат нарушение и бяха наказани. При 79:79 гардът Яка Лакович пропусна да отбележи кош за Словения и мачът отиде в продължение, където сърбите наложиха волята си над своя противник.

Финалистите Испания и Сърбия ще играят за втори път помежду си на европейското първенство в Полша. Те се срещнаха в мач от група "С", като сърбите изненадващо спечелиха с 66:57.

Финалът Испания - Сърбия ще бъде предаван пряко по двете програми на БНТ от 22.15.