Новата операционна система Windows 7 увеличава енергийната ефективност чрез механизми, които позволяват на потребителите да управляват консумацията на компютъра в режим на работа и престой. Целта е пестене на разходи и удължаване на „живота” на батериите на лаптопите, пише technews.bg.

Функцията Idle Power Management намалява потреблението на енергия до най-ниското възможно ниво, като използва дори и кратките периоди „неработно” време между натискането на отделните бутони по клавиатурата, съобщи Microsoft.

Въведена е и функцията Adaptive Brightness, която намалява яркостта на дисплея след определен период на бездействие от страна на потребителя.

Windows 7 включва нови функции за подобряване на енергийната ефективност и по време на активна работа. Чрез тях се оптимизира енергопотреблението в мрежата и се удължава времето за автономна работа на преносимите компютри. Така например, операционната система вече автоматично прехвърля мрежовия адаптер на минимално захранване, когато потребителят изключва мрежовия кабел.

Нови възможности за диагностика в Windows 7 осигуряват бързи доклади за наличието на проблеми, свързани с неефективното използване на енергия, и установяват как това се отразява на работата.

Софтуерът на Microsoft разполага и с подобрен инструмент за наблюдение на батериите на преносимите компютри. Функцията следи „живота” на батерията и съобщава, когато тя е вече износена и трябва да се смени.

Подобренията в Wake-on-LAN (WOL) дават възможност на ИТ администраторите да контролират автоматичното преминаване в Sleep режим на неизползваните компютри във фирмите. Управлението от разстояние вече е по-ефективно, тъй като функцията поддържа и безжични мрежи.

Достъпът до компютрите от страна на екипите за поддръжка и диагностициране е възможно дори и когато устройствата са в “спящ” режим.

Оптимизирането на енергийната ефективност е бил един от основните принципи при разработване на Windows 7. Използваният софтуер е от голямо значение за компаниите, които целят да намалят оперативните разходи и въглеродните емисии, като в същото време поддържат и дори увеличават продуктивността, посочиха от Microsoft.