Една от най-влиятелните фигури в българския баскетбол Симеон Варчев разбуни духовете по време на Общото събрание на федерацията. Варчев разкритикува селекционера на националния ни тим по баскетбол Пини Гершон и нападна остро помощника му Тити Папазов с реплики като „Папазов, престани да тормозиш хората, извършвайки почтени и непочтени действия.”

Заместник-председателят на варненския Черно море взе думата след като делегатите разгледаха първа точка от дневния ред – Отчет на Управителния съвет за изминалия период от предишното отчетно общо събрание. Симеон Варчев, очевидно предварително подготвил речта си, веднага подхвана темата за представянето на мъжкия ни състав на Европейското първенство в Полша. „Разочарованието не беше толкова от класирането, а от представянето”, коментира Варчев, който бе гост на ръководството на централата във Вроцлав. Той направи частичен разбор на представянето на баскетболистите ни, като заяви, че не му е станало ясно какво са идеите на игра, както и защо Тенчо Банев и Асен Великов не са били в състава.

„Къде са треньорите? Като имаме Общо събрание, Пини Гершон да беше дошъл от Израел”, изстреля Варчев, отбелязвайки отсъствието на селекционера, който всъщност в момента води подготовка с клубния си тим Макаби Тел Авив. На заседанието не присъстваха и помощниците му – Тити Папазов и Любо Минчев. Папазов пък се готви за старта на международния турнир в Самоков следобед с участието и на водения от него отбор – Левски.

„Пини е ясен”, продължи в същия стил Симеон Варчев. „Класен клубен треньор, ама е много различно да си треньор на клубен и на национален отбор”, разсъждаваше Варчев за възможностите на трикратния шампион на Европа Пини Гершон и като съотвестващ пример според мнението му посочи друго треньорско светило на Стария континент Желко Обрадович, който също имал успехи като клубен наставник, но не и с национален тим. „На въпроса дали треньор на националния трябва да е българин или чужденец, аз съм 50:50. Да ми дава акъл – аз го не искам”, отсече още доайенът на родния баскетбол. „Ако ще работи като Пранди добре, ама ако ще ми дава съвети, не го искам”, каза още Варчев, приковал вниманието на делегатите на Общото събрание с острото си изказване.

Кулминацията настъпи, когато Варчев с същия дух продължи: „И сега за лицето Папазов. Тук ли е?” Симо Варчев заяви, че преди време Тити го е довел до конфликт с Атанас Тонев, а по-късно Валентин Златев с други хора. „Спри се! Престани да тормозиш хората, да извършваш почтени и непочтени действия”, нахвърли се Варчев срещу отсъстващия Папазов, като го призова да си стои в Левски и да не се натиска да работи в националния отбор.