На 15 септември, първият учебен ден, в класните стаи в Ботевград ще влязат повече първокласници от миналата година по първоначални данни.

За първи път новата учебна година бе открита с едночасова предупредителна стачка в училищата и детските градини, организирана от синдикатите в образованието. За да напомнят за предупрежденията си за ефективни стачни действия, повечето учители носеха лентички с текст "Достоен труд, достойно заплащане". Единственото изключение бяха учителите от Природо-Математическата Гимназия "Асен Златарев".

Със заповед на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев първият учебен ден трябваше да бъде открит в 9.00 часа във всички училища в града с издигане на националния флаг. Така бе и в ПГТМ "Христо Ботев". Там тържествата започнаха в 9.00 часа със традиционната реч на директора на гимназията Добрин Христов. На този ден гости на гимназията бяха много влиятелни и добре познати за нас личности на града, един от тях беше доскорошният директор на РПУ Ботевград и бивш баскетболист на Балкан Ботевград - Мишо Михайлов. Кандидатът за кмет на града поздрави учениците и подари на училището три баскетболни топки, той самият каза, че ПГТМ "Христо Ботев" е най-добрата школа за спортисти в нашия град.

След тези речи и поздравления от директора и гостите на училището учениците се отпратиха към класните си стаи, където бяха посрещнати от своите класни ръководители.

Подобна бе празничната обстановка и в другите училища в града.