екордьорката на България в средните и дълги дисциплини в леката атлетика Даниела Йорданова се върна при стария си наставник Димитър Василев и тези дни двамата започват двуразови тренировки. 33-годишната спортистка е взела твърдо решение да се завърне на пистата, след изтичането на 2-годишното й наказание за употреба на допинг през август 2010 г. Въпреки санкцията обаче тя е под непрекъснато наблюдение от WADA и дори преди около месец е дала поредната проба на международна бригада допингченгета.

 

„Даниела продължава да е в списъка за внезапен допингконтрол и регулярно минаваме проверки, коментира за „Новинар” наставникът. – След няколко дни започваме по-сериозни натоварвания и двуразови тренировки, но къде точно ще се готвим зависи от това какви пари ще ни отпуснат от Министерството на спорта. Имаме пълна подкрепа от министър Свилен Нейков, който ни увери, че ще помага. Търсим обаче и спонсори, тъй като само възстановяването на елитен спортист с амбиция за финал в леката атлетика излиза минимум 25 000 евро на година.

 

Най-голямото състезание след изтичане на наказанието на Даниела пък е европейското първенство в зала в Париж (11-13 март 2011 г.), но дали ще участваме ще зависи от формата й тогава”, разкри още Василев. Наставникът заяви, че възпитаничката му няма задължения към международната лекоатлетическа централа, дори напротив – оттам й дължат пари за двата бронзови медала, които й бяха присъдени след наказания за допинг на рускините Елена Соболева и Юлия Фоменко. От МФВС пък коментираха, че на атлетката ще бъдат доизплатени 10 000 лв. за двете отличия, след като от ИААФ й ги връчат.

 

Междувременно министър Свилен Нейков прие вчера председателите на столичните Обединени спортни клубове, като на срещата бе взето решение да се възстановят ОСК в училищата и регионалните студентски центрове, както и спортните съвети по местоживеене. Клубовете пък декларираха желание да отговарят за селекцията на млади таланти.