Ръководството на здравната каса ще бъде сменено, стана ясно от думите на председателя на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Народното събрание не прие отчета за дейността на касата за миналата година.

Според ГЕРБ докладът е формален, защото копира отчети от предишни години и в рамките на 60 страници разказва устройството на касата, с което депутатите би трябвало да са запознати.

Лъчезар Иванов каза, че шефът на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова и доскорошният председател на управителния й съвет Емил Райнов са политически натоварени хора, които не могат да променят политиката й като направят нужните реформи.

По думите му Емил Райнов не само е кадрувал, но и е разпределял потоци пари в лекарствената политика. Иванов съобщи, че занапред Народното събрание ще избира ръководството на здравната каса. С внесени от него промени в Закона за здравното осигуряване се предвиждало ръководното й тяло да наброя девет души, а не 50, както по думите му било сега.

От ДПС смятат, че управляващите ще използват евентуалното отхвърляне на доклада като претекст за персонални промени в ръководството на здравната каса. От „Атака" също се обявиха по време на дискусията за персонални промени в управлението й.