За сериозни нарушения, прикривани от Националната здравноосигурителна каса и липсата на инициатива те да бъдат прекратени, сигнализираха от "Синята коалиция". Докторите Петър Москов и Ваньо Шарков обясниха, че тези злоупотреби са констатирани от касата и описани от нея във вътрешен доклад, който неясно по какви причини не е стигнал нито до министъра на здравеопазването, нито до прокуратурата. Представители на сините вече са имали среща по темата с ресорния министър. Експертна комисия ще проучва нарушенията, а сините ще се обърнат и към прокуратурата.

Описаните в доклада нарушения, които са констатирани след направен одит от здравната каса, са по едни от най-скъпите клинични пътеки.

Петър Москов от ДСБ: Проверката на касата се е добрала до факти от документацията на болниците за това, че се приемат хора, извършват им се определени дейности, които биват заплащани скъпо и прескъпо, и тези хора не са имали нужда от това. Наблюдава се при значителен брой от проверените случаи, че един пациент се приема в болница неколкократно, през кратки периоди от 20-30 дни, за извършване на една и съща процедура с краткотраен ефект. Констатацията е, че в много случаи след компроментирането на извършените лечения, пациентите се насочват към друго лечение, което прави част от "хоспитализациите необосновани и увеличава риска от усложнения и трайно инвалидизиране на пациента".

Документът, който разкрива тези нарушения, е подписан от бившия директор на здравната каса Румяна Тодорова, която подаде оставка в началото на месеца. В него не става ясно кои са болниците или лекарите, практикували нередностите. Загадка е и защо за тях не са били уведомени здравния министър и прокуратурата.

Ваньо Шарков от СДС: Не може в официален, или в случая по-скоро неофициален, въпреки че има изходящ номер, документ да се казва, че има дейности, които биха могли да доведат до трайно инвалидизиране на пациентите, и това да остане без последствие.

От "Синята коалиция" смятат, че е крайно време да бъдат създадени обществени съвети, които да контролират работата на здравната каса. За целта сините ще предложат необходимите законови промени.