Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки като членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). И двамата обявиха, че го правят от отговорност и за да не се хвърлят съмнения върху съвета. Това е първият случай, при който членове на ВСС подават оставки. Стоев и Димов са от парламентарната квота.

Седмица след като главният прокурор обяви, че те са били в контакт с Красимир Георгиев от Плевен, Стойко Стоев заяви, че е взел това решение още мината седмица на третото изречение от изявлението на Велчев. Не е подал оставка миналата седмица обаче, защото не е допускал, че ще се получи такава ситуация, а и искал да чуе кой какво ще каже по въпроса. Той каза още, че тези му контакти с нищо не са застрашили работата му във ВСС, но сега няма как да се защити и подава оставка изцяло от морално-етични съображения.

След скандала миналата седмица Стоев търсил по телефона Красьо, но не успял да го намери. Стоев обмисля и да се върне в съдебната система като апелативен съдия. Той заплаши със съд всеки журналист и магистрат, ако свърже името му по някакъв начин с корупция.

Иван Димов заяви, че следващата седмица ще съобщи мотивите си за оставката си, но подчерта, че винаги бил отговорен като съдия, не е нарушил правилата на ВСС, но не иска да се опетнява името му и това на съвета.

Пламен Стоилов, третият, за когото главният прокурор съобщи, че имал телефонен контакт с Красьо, е излязъл в отпуск до 21 октомври и няма да участва в заседания на съвета и на комисиите.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова заяви единствено, че нищо не е приключило: „Хората просто обявиха намеренията си".

Междувременно ВСС реши заместник градските прокурори на София от четирима да станат петима. Ангел Илиев и Сергей Стоичев ще са двамата нови заместници на Николай Кокинов, реши още съветът.