Висшият съдебен съвет реши, че Иван Димов и Стойко Стоев са нарушили Етичния кодекс на магистрата и са уронили престижа на съдебната система с контактите си с Красьо от Плевен. Според доклада на комисията по случая, двамата са провели 246 разговора с Красимир Георгиев.

Комисията е установила, че от началото на годината до 30 юни Красимир Георгиев е провел разговори с 14 магистрати, участници в конкурси за шефове в съдебната система. Стойко Стоев и Красьо са говорили 213 пъти по телефона, в 88 от които Стоев е звънял, и са си разменили 11 есемеса. Най-дългият им телефонен разговор е 5 минути и половина. 52 разговора и 1 есемес е имало в дните на провеждане на конкурсите за назначение. Между Иван Димов и Красьо са проведени 33 разговора, в 9 от случаите е звънял Димов. Най-дългият разговор е 3 минути. 8 от разговорите им също са в дните на конкурси.

Докладът на комисията сочи, че Красимир Георгиев е собственик на 4 фирми и участва в управлението на още 2, има апартамент в София, закупен през 2008 г., и в Плевен, има Мерцедес и BMW, личен шофьор и телефон за няколко хиляди лева, а е декларирал доходи между 569 лeва и 1841 лева и нулеви печалби на фирмите си.

Председателят на ВАС Константин Пенчев обясни, че по закон съветът няма механизъм да принуди уличените да подадат оставка или да ги уволни и призова Народното събрание спешно да приеме такава поправка в закона.

Галина Захарова от ВСС заяви, че Законът за съдебната власт дава достатъчно възможности и за нарушение на Етичния кодекс срещу тях може да се образува дисциплинарно производство.

ВСС обаче не спря гласуването на назначения.

Отвореното писмо на Иван Димов до ВСС, публикувано от „Правен свят", можете да видите тук.