На камък удариха мащабните полицейски акции, които се разиграха през днешния ден, след като при опит за разпит братя Галеви изчезнаха безследно.

Още в 7 часа тази сутрин започнаха масирани полицейски, данъчни и митнически проверки на автокъщи в Дупница, Перник и София.

От МВР съобщиха, че в съвместната акция участват прокуратурата, НСлС, МВР, ДАНС, Агенция "Митници" и НАП в Дупница, Перник и София.

Действията на разследващите и контролните органи се осигуряват от сили на жандармерията, Специализирания отряд за борба с тероризма и Охранителна полиция, като в хода на разследването се извършиха претърсвания и изземвания в 13 обекта.

Целта на институциите е събиране на допълнителни доказателства за престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителна система.

Actualno.com припомня, че паралелно с тези акции пет полицейски екипа щурмуваха Петрич, за да разпитват футболистите и ръководството на Беласица във връзка c двубоя с Ботев.

Наши източници, пожелали анонимност, твърдят обаче, че акцията е била с цел да се научат повече подробности около дейността на президента на клуба Костадин Хаджииванов, който бе арестуван за контрабанда на цигари в Гърция.

Междувременно стана ясно, че в хода на мащабната акция униформени с качулки са отцепили пътя към имението на братя Галеви в село Ресилово. Предполага се, че сред проверяваните офиси е и този на двамата бизнесмени.

По-късно от МВР съобщиха, че Галеви са били извикани на разпит, но след като потвърдили, не се явили и за момента са в неизвестност.

П.Г. и А.Х. са в неизвестност. Това лаконично съобщение разпространи пресцентърът на МВР във връзка с акцията на МВР, ДАНС и прокуратурата в Дупница срещу бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов.

"Не мога да кажа такова нещо. При нас съобщението дойде с инициали", казаха от пресцентъра на вътрешното министерство в отговор на въпрос дали зад инициалите се крият имената на Галеви.

Във връзка с масираната акция на прокуратурата, следствието, Държавна агенция "Национална сигурност", Агенция "Митници" и НАП от компетентен полицейски орган са призовани лицата П.Г. и А.Х. След като са потвърдили явяването си, двамата са напуснали домовете си и до момента са в неизвестност, се казва в съобщението на МВР.

В тяхно отсъствие на домашните им адреси са извършени действия по разследване. Продължава операцията за проверката на автокъщи, офиси и жилища в Дупнишко. По случая е образувано досъдебно производство.

От полицейския пресцентъра съобщиха още, че двамата са били призовани по телефона от "компетентен полицейски орган", че трябва да се явят в Областната дирекция на полицията в Кюстендил за извършване на процесуално-следствени действия. След като са потвърдили явяването си, двамата са напуснали домовете си. В тяхно отсъствие на домашните им адреси са извършени действия по разследване.

Според полицаи от Дупница, акцията срещу Галеви е започнала в полунощ. Вътрешното министерство от своя страна твърди, че спецоперацията е започнала в 7 часа сутринта.