Нова версия на популярния пакет приложения Microsoft Office ще се разпространява безплатно. Office 2010 Starter Edition се явява ограничена версия на пълнофункционалния Office 2010, с "орязани" варианти на програмите Word и Excel, съобщи theregister.com.

Продуктът ще се разпространява предварително инсталиран на нови компютри и ще съдържа вградена онлайн реклама. Очаква се Starter Edition да замени Microsoft Works и да привлече потребители, които по начало не са склонни да купуват платен офис пакет.

Ограничената версия ще позволяла лесен ъпгрейд към пълнофункционалния пакет Office 2010. Това ще става с въвеждане на специален код.

Рекламният блок ще бъде разположен в дясната долна част на екрана и ще изчезва, когато потребителят си купи пълната версия на Office 2010. На пазара ще бъдат достъпни платени версии Office 2010 Professional, Home and Student и Home and Business.

Притежателите на стари компютри също ще могат да си качват безплатния Office 2010, като използват инструмента Click-to-Run.