Основният източник на приходи за Microsoft са операционните системи Windows и приложенията от пакета Office. И докато доминацията на Windows е неоспорима в света на персоналните компютри, то позициите на офис пакета са сериозно застрашени.

Интернет гигантът Google планира да привлече 90% от потребителите на Office към своя акет от облачни инструменти за създаване и обработка на документи и съобщения Google Apps. Допълнителните функции на Office могат да се окажат ненужни за по-голяма част от потребителите на офис пакета, коментира в интервю за All Things Digital вицепрезидентът и шеф на подразделението Google Enterprise - Амит Сингх.

Google разчита на огромния брой потребители, които ползват само основните функции на Microsoft Office. Сингх разкрива, че интернет компанията вече работи по разширена корпоративна функционалност на своите облачни приложения.

Достъпността е предимството на Google, смятат в компанията. Бизнес пакетът се предлага срещу 50 долара на служител. През изминалата година за услугите Google Apps се абонираха големи клиенти като Roche, Dillards, Kohl's, Office Depot, Costco и BBVA.