Версия на Microsoft Office за таблети под управление на iOS и Android ще излезе през ноември. В пакета ще бъдат включени пълноценни приложения Word, Excel и Power Point, пригодени за работа със сензорен екран, съобщи BGR.com, позовавайки се на източници от Microsoft.


Word от ранната версия на MS Office за iPad изглежда досущ като приложението за Windows, твърдят очевидци. Няма разлики в интерфейса, което предполага и същата функционалност.

Известно е, че Microsoft подготвя мобилна версия на Office, предназначена именно за таблети с висока резолюция, но не е изключено пакетът да бъде адаптиран и за iPhone, както и за пълноценни Android смартфони.

Мобилната версия на MS Office ще позволи работа с документи, презентации и електронни таблици както в локален, така и в мрежов режим, при който се предполага използване на облачни услуги на Microsoft.

По-рано компанията категорично отричаше слуховете, че подготвя MS Office за таблети с операционна система, различна от Windows. Сега обаче от Редмънт оставят без коментар публикацията на BGR.com. Вероятно потребителите на iOS и Android устройства наистина ще получат достъп до популярния офис пакет.

Пускането на MS Office за Android и iOS има голямо значение за индустрията. В момента таблетите се разглеждат като играчки, а не като устройства за сериозна работа. Те не са популярни в корпоративния сектор, поради липсата на кросплатформена поддръжка на приложения.

Адаптирането на MS Office за работа с таблети ще промени ситуацията. Освен това Microsoft подготвя и версия на Windows 8, специално пригодена за таблети. Новата ОС се очаква на пазара към края на годината.