Корпоративните потребители ще преминат по-бързо към Windows 7, отколкото направиха това с предходните версии на системата, прогнозират анализатори от Jefferies & Company, съобщи Technews.bg.

В момента под управлението на Windows XP и Vista работят над 740 милиона компютри. Всяка година се добавят около 247 милиона нови или модернизирани РС.

Според Jefferies & Company, 263 милиона машини ще преминат към Windows 7 в първата година на новата ОС. Следващата година ще бъдат добавени още 301 милиона, а на третата - 336 милиона.

Обикновено компаниите започват прехода към нова операционна система след 1-2 години от нейното излизане. Това време е необходимо за тестване и планиране на миграцията.

При Windows 7 обаче процесът ще протече по-бързо, твърди Jefferies & Company. Към настоящия момент около 70% от корпоративните РС работят под управление на XP. Много компании се отказаха да мигрират към Vista в очакване на Windows 7.

Освен това се предполага, че Microsoft, производители на софтуер и хардуер ще започнат да намаляват или напълно да прекратят поддръжката на Windows XP.

В допълнение, срокът на програмата Windows Downgrade, която позволява при покупка на нова ОС потребителят да премине към предходната версия, ще изтече през април 2010 година. Всичките тези фактори ще доведат до ускорен преход към Windows 7.

Най-сериозна спънка за миграцията пък е необходимостта от подобряване на компютърния парк. Голяма част от корпоративните PС в момента не отговарят на изискванията на Windows 7. Налице са и някои усложнения при прехода от XP към новата ОС, отбелязва Jefferies & Company.