Парите за строежа автомагистралите Тракия (115 км), Люлин (19,2 км) и Марица (67 км) са налични, надяваме се да започнем да работим по тях от 2010 година. Общата им дължина е над 200 км (включително и участъците, двата лота, от Струма), които се надяваме да построим до 2013 година. До края на октомври ще стартира тръжната процедура за строителство на АМ "Тракия", до края на февруари 2010 година ще бъде избран изпълнител и строителството ще започне с 85% евросредства и 15% чрез заем по линия на Европейската инвестиционна. Това обяви в "Седмицата" на Дарик министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и уточни, че за целия период на управление правителството категорично се е ангажирало да строи по 65 километра на година.

АМ "Марица" трябва да стартира с тръжни процедури през втората половина на 2010 г., когато ще започне и строителството. В края на следващата година ще започне и работата по АМ "Люлин".

Предвидени са пари за проектиране на АМ "Хемус", но средства за подобряването й няма, поясни Плевнелиев и допълни "имаме милиарди, но нямаме проекти".

По думите му, обещанието на ГЕРБ за влизането на всички концесии в един орган ще се реализира. Два са вариантите за това обединяване - Министерство на финансите или Министерството на икономиката, като вторият вариант е по-вероятен.

По повод кризата в строителството регионалният министър обяви статистика, според която през последните 6 месеца оборотът на строителните компании е паднал с около 30-35%. Около 1500 компании от регистрираните в националния регистър от общо 5000 няма да продължат работа. Това ни доближава до казуса Испания, където има 45% спад в строителството, довело до 18% безработица.