Над 200 пациенти на болница в Лос Анджелис са били облъчени с 8-кратно по-висока от допустимата радиация в резултат на софтуерна грешка в компютърния томограф.

Около 40% от изследваните са получили косопад, а при някои пациенти се наблюдава почервеняване на кожата на главата.

През 2008 година Cedars-Sinai Medical Centerу решава да внедри нов вид рентгеново изследване, което позволява диагностициране на нарушения в кръвообращението на мозъка. За целта специалистите прибегнали до препрограмиране на наличния компютърен томограф, съобщи latimes.com.

При адаптиране на апарата към новата технология обаче била допусната грешка, която е открита чак след 18 месеца, когато един от пациентите се оплакал, че косата му окапва.

Специалистите на болницата все още разследват причините за възникналия проблем. Несъмнено обаче има пропуски при препрограмиране на заводските настройки, в резултат на което томографът е започнал да работи с многократно по-големи дози излъчване.

За година и половина 206 души са облъчени с радиация, превишаваща 8 пъти допустимата норма, при проведените изследвания на главния мозък.

Производителят на апарата, General Electric, уверява, че томографът е бил изряден, без никакви фабрични дефекти. От компанията посочват, че при промяна на първоначалните настройки трябва внимателно да се проверяват изискванията за безопасност.

След огласяване на инцидента, Управлението по контрол на качеството на храните и лекарствата на САЩ поиска от всички медицински учреждения да проверят щателно работата на рентгеновите си апарати.