НАСА коментира с немалка доза ирония твърдението на руски учен, че на Венера има живи същества, заснети от съветска мисия на планетата през миналия век.
    
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:     
Живи същества заснети на Венера?     

Преди броени дни Леонид Ксанфомалити направи нов прочит на снимки отпреди 30 години, извършени от руска сонда, като сензационно заяви, че е видял живи организми с формата на диск и скорпион, които се появяват и изчезват.

Според специалисти на НАСА обаче, „видяният” от Ксанфомалити диск всъщност е капачка от обектива на камерата на сондата, предаде Дейли Мейл.

Венера 13 е имала две камери - отпред и на противоположната страна. Една от камерите е заснела падналата капачка на обектива, а на следващата снимка „дискът” вече го няма, тъй като кадърът е направен от другата камера.

НАСА разбива и версията за скорпиона. Според американските специалисти, видяното от Ксанфомалити е само цифров шум, усилен от многократното приближение.

НАСА припомня, че в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век американците осъществиха мисия на Венера и направиха детайлни снимки, които обхващат 98% от повърхността на планетата, без да открият каквито и да е признаци на живот.