Мъжкият баскетболен отбор на Балкан стартира със загуба първото си участие в Националната баскетболна лига. Зелените отстъпиха като гости на Евроинс Черно море с 13 точки разлика - 80-67 в зала Конгресна на Двореца на културатна и спорта в морската ни столица.

Първата част бе сравнително равностойна и завърши с 2 точки повече за домакините - 16-14. Фиаското за зелените дойде във втората четвъртина, когато варненци спечелиха категорично и на полувремето разликата бе хвръкнала до 15 точки - 45-30. През цялото първо полувреме стрелбата на играчите на Балкан бе трагична - едва една тройка от 13 опита, трудно бележеха от игра и за 2 точки - 12 сполуки от 34 хвърляния. В същото време варненци вкараха половината си стелби от тройката - 18-9, не изпълниха нито един наказателен удар, което пък е индикация за слабите действия в защита своя съперник.

Третата част баскетболистите на Балкан заиграха доста по-стегнато и успяха на два пъти да се приближат опасно до своя съперник - веднъж на 1 точка, веднъж на 3, но прибързани стрелби на Нанев и Иван Лилов, които можеха да доведат до обрат, бяха наказани с две тройки на домакините.. Нашите спечелиха частта с 25-17, но в решителната четвърта отново започнаха да допускат брак както през първото полувреме. Крайният резултат е 80-67 за Евроинс Черно море.

Близо 30 зрители, пропътували разстоянието от Ботевград до Варна, подкрепяха отбора, но не останаха доволни от представянето му. Не бе добра оценката и на старши треньора Петър Клечков.

"Играхме много слабо в защита - особено през първите две части. В третата бяхме близо до обрат, но не можа да се получи заради няколко прибързани действия в нападение. Разбира се, че не съм доволен. Сигурен съм, че това не е играта нито на Иван Лилов, нито на Данчо Бозов, нито на Мартин Маринов. Единствено донякъде на ниво бе Чопи", каза разочарованият Петър Клечков при дебюта му като старши треньор на мъжки тим.

В потвърждение на думите на треньора ето и част от показателите на някои от оновните играчи. Иван Лилов има 7-1 от тройката и 7-2 за 2 точки, Данчо Бозов е с 2-0 от тройката, сравнително добър е резултатът му за 2 точки - 13-7. Атанас Радев завърши с дабъл-дабъл - 21 точки с 12/8 за от полето, но и 4-1 от тройката, спечели 10 топки под двата коша.

Евроинс Черно море - Балкан 80-67

(16-14, 29-16, 17-25, 18-12)

Евроинс Черно море: Кьосев 18, Уеб 14, Ценов 11, Янев 10, Дойчинов 4 (Желев 9, Веселовс 10, К. Колев 2, . Колев 2, Илиев)

Балкан: Ив. Лилов 11, Радев 21, Л. Лилов 6, Бозов 16, Райков (Нанев, М. Маринов 4, Бенчев 13, Наков 1, Алипиев 4)

Рефери: Искрен Манолов, Ивайло Ресиловски, Чавдар Зехиров