Огромен астероид, разбил се край западното крайбрежие на Индия, а не на мексиканския полуостров Юкатан, е станал причина за масовото изчезване на динозаври преди 65 милиона години, съобщи "Сайънс дейли", цитиран от БТА.

Индийският учен Шанкар Чатерджее, който работи в университета на Тексас, и колегите му са изследвали басейна Шива - обширна падина западно от Индия, богата на залежи от нефт и газ.

Това е най-големият известен в света многопръстенов кратер с диаметър 40 километра. "Ако сме прави, този кратер трябва да се е образувал след сблъсък с астероид с диаметър 40 километра", казва Чатерджее.

За сравнение - обектът, ударил полуостров Юкатан в Мексико, е бил с диаметър между 8 и 10 километра. Авторите на настоящето изследване смятат, че падналият в Индия астероид е изпарил земната кора в точката на сблъсъка, оставяйки свръхгорещ материал от мантията да запълни празнината.

Възможно е този сблъсък да е увеличил вулканичната дейност в района на близкото плато Декан.

Освен това е станал причина за отделянето на Сейшелските острови от индийската тектонска плоча.

Екипът от Тексаския университет ще пътува в края на годината до Индия, за да изследва скали от дъното на кратера в търсене на доказателства, че той наистина се е образувал след сблъсък с астероид. БТА