Остеопорозата е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Остеопорозата е обществен здравен проблем в глобален мащаб, който засяга една на всеки три жени и един на всеки петима мъже. Значението на проблема нараства поради увеличаващото се дълголетие в световен мащаб. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Поради всички тези причини остеопорозата често е наричана „тихата епидемия”.

Генетичните фактори в голяма степен определят дали даден човек има повишен риск от остеопороза. В допълнение, вторичните рискови фактори като медицински проблеми и съответните им лечения, влияят негативно върху здравето на костите, както и фактори, произтичащи от начина на живот, като нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Мерки, които да намалят риска от остеопороза и свързаните с него фрактури, са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи, за да може да се постави ранна диагноза. За хора с висок риск от фрактури са на разположение редица лечения, които значително намаляват риска от фрактури.