Утре, 20 октомври, е  Световен ден за борба с остеопорозата. По този повод учениците от ТПГ”Ст.Панчев” преминаха обучение в Часовете на здравето, което им помогна да осъзнаят необходимостта от активно движение и правилно хранене. Беседи на тема “Правилно хранене и активни физически натоварвания бяха изнесени и в Прогимназия ”Хр.Ботев”- с.Литаково. На 20 октомври в учебното заведение ще се проведе спортен празник, който ще бъде посветен на борбата с остеопорозата. Учениците ще играят антигравитационни спортове, подходящи за здрави кости и силно тяло.
На достъпни места в двете училища са поставени информационни материали за дневните приеми калций и какво количество се съдържа в някои храни, съобщи медицински фелдшер Ели Табакова.

“Остеопорозата е наречена “тихия крадец”, тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждане на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините. Резултатът е повишен риск от счупвания и много тежки такива в по-напреднала възраст при елементарни  движения и наранявания. Ето защо човекът, боледуващ от остеопороза е наречен “стъклен човек”, обясни Ели Табакова. -Трябва да сме отговорни и настоятелни, защото детството и юношеството са периодите за усилена профилактика на тази инвалидизираща болест. Ако медицинските фелдшери в училищата и родителите обединим усилията си, ще помогнем на нашите деца да изградят здрава костна система. Това се постига чрез ежедневен двигателен режим и излагане на слънце и не на последно място чрез балансирано и здравословно хранене за набавяне на необходимите количества калций”, допълни тя.