В среща от седмия кръг на турнира за Световната купа по волейбол при мъжете в Япония България победи Австралия с 3:0 гейма (25:17, 25:19, 25:13) и по този начин записа петия си успех от началото на надпреварата, което запазва до голяма степен и шансовете ни за завоюване на олимпийска квота за Пекин 2008.

В мача срещу Австралия Мартин Стоев пусна като титуляр Тодор Алексиев на мястото на капитана Пламен Константинов, който има проблеми с кръста, получени след победата ни с 3:0 над Корея.

Срещата в зала "Момутаро" в Окаяма, която бе наблюдавана от бившия български футболен национал Илиян Стоянов и съпругата му, започна с надмощие на българите.

При първото техническо прекъсване преднината на българите обаче бе само 2 точки - 8:6. Последва ас на Владимир Николов, което като че ли вдъхна повече увереност в действията на българите, които дръпнаха с 6 точки и при втората техническа пауза водеха с 16:10. Отлично на блокада действаха Гайдарски, Казийски и Жеков.

След това разликата нарасна и на 8 точки при 18:10 след точки на Евгени Иванов и Владо Николов от блокада. Австралийците предприеха някои тактически смени, но това не повлия на резултата. За кратко поведохме с 9 точки при 21:12, но в крайна сметка спечелихме частта след 25:17.

И през втората част предимството на българите си пролича още до първото техническо прекъсване, при което водехме с 8:6. След това Австралия обаче изравни играта и геймът започна да се развива точка за точка. След втората техническа пауза България водеше едва с 16:15. После обаче отново дръпнахме в резултата, като поведохме с 5 точки при 21:16. Чудесни изяви записа Тодор Алексиев, който затвори втората част за 25:19.

Тоталното превъзходство на България бе ознаменувано с прекрасен трети гейм. Разликата бавно се покачваше, като при втората техническа пауза тя бе 6 точки за 16:10. В крайна сметка пълната победа за възпитаниците на Мартин Стоев дойде след 25:13 в този гейм.

За най-полезен играч на мача бе избран Матей Казийски. С победата си България запазва третото си място във временното класирана с 5 победи и 2 загуби, колкото има и САЩ. Американците обаче са с по-лошо точково съотношение. Лидер е Русия със 7 победи, следвана от Бразилия с 6 успеха.

Титулярен състав на България: Евгени Иванов, Красимир Гайдарски, Андрей Жеков, Матей Казийски, Владимир Николов, Тодор Алексиев и либерото Теодор Салпаров.