Има опасност пациентските организации да излязат на протест, ако бюджетът за здравеопазване за следващата година бъде намален. Това съобщи за Дарик Теодора Захариева от „Български пациентски форум". Днес две пациентски организации изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Божидар Нанев и до министъра на финансите Симеон Дянков, в което настояват парите за здравеопазване да не бъдат намалявани. По техни данни с около половин милиард лева ще бъдат по-малко парите в сферата, в сравнение с тази година.

От „Конфедерация за защита на здравето" и „Български пациентски форум" настояват за среща с премиера и двамата министри преди да се гласува бюджетът за следващата година, обясни доктор Станимир Хасърджиев от конфедерацията:

„Ние наистина искаме да разберем какви са техните мотиви и да получим обяснение. Пациентите и пациентските организации имат един интерес и той е: лекарствата да достигат до пациентите тогава, когато е необходимо и по никакъв начин да не се подлага на риск здравето и животът на хората в България".

Преговорите трябва да започнат сега, за да не се стига до протести, обясни Теодора Захариева: „Няма да имаме друг изход и затова искаме да започнем отсега преговори, за да не се стига до протести, защото наистина ситуацията с хронично болните излезе извън контрол. И в момента няма лекарства, няма пари, това ни е пределно ясно, но трябва да се намерят пари".