Лекари от цялата страна излизат на национален протест на 15 октомври. Това решиха единодушно делегатите на 50-тия събор на Българския лекарски съюз след продължителна дискусия.

Протестът ще се проведе пред Народното събрание под мотото "Финансирането на здравната система е опасно за вашето здраве".

На 4 октомври Българският лекарски съюз ще внесе декларация с искания до правителството. Едно от тях е да бъдат поискани оставките на министрите на здравеопазването и на финансите, а ако това не бъде изпълнено, оставка да подаде премиерът Бойко Борисов.

В декларацията си до правителството лекарите настояват за изплащане на всички средства, които НЗОК дължи на изпълнителите на медицинска помощ до 30 септември, за отделяне на бюджета на касата от държавния бюджет, за премахване на делегираните бюджети. Медиците искат още в бюджета на НЗОК за следващата година да бъдат заложени разходи, равни на приходите, което означава - да не се залага излишък, който след това да бъде прехвърлян към фискалния резерв, искат запазване на парите за здраве през тази година на стойността им от миналата година, достигане на 4,8% от БВП за следващата. Лекарите искат средствата от здравноосигурителни вноски да са по предназначение само за здравеопазване.

От 15 октомври започва да тече 10-дневен срок, в който управляващите трябва да представят мерки и срокове за изпълнение на поставените искания, ако няма реакция, лекарите ще преминат към спиране на работа и безсрочна стачка, организирана със синдикатите.

По време на събора в залата пристигна зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, за да съобщи на лекарите, че до края на годината болниците ще разполагат с 80 млн. лева на месец, а през първото тримесечие на следващата година ще бъдат изплатени 125 млн. лева, дължими за 2010 година, но само на болниците, които сключат анекси, че ще изпълняват новите изисквания за лечебните заведения, обвързани с делегирани бюджети. Лекарите освиркаха зам.-министъра, а по-късно поискаха оставката му, както и оставките на здравния и финансовия министър.

Д-р Чолаков от районната лекарска колегия в Шумен допълни исканията: Поради несправяне със задълженията като финансов министър - безсрочен ефективен протест до пълната му оставка, за подигравка с нашето съсловие. Искам да видя абсолютна и безусловна оставка на министър Анна-Мария Борисова като човек, който абсолютно абдикира от нейните отговорности за политиката в здравеопазването и ни направи на маймуни. Искам да видя - на този човек, дето тук дойде, пълната оставка. И ако и трите оставки не ги дадат, оставка на Бойко Борисов - това е истината.

Българските лекари започнаха да протестират още днес, но символично, като носят черни лентички - символ на погребението на здравеопазването.