На 11 март в 12.00 часа Асоциацията на млекопроизводителите в България, ръководена от Андриан Цаконски, отново организира национален протест пред сградата на Министерството на земеделието и храните. "Това министерство или ще работи, или ще си върви", казаха фермерите и уточниха, че всяка сряда ще са пред него, докато не видят пари по сметките си.

До момента нито едно от 16-те искания, които животновъдите поставят от миналата година, не е изпълнено, каза Цаконски. Той заяви още, че предстои среща с министър Валери Цветанов, на която исканията ще бъдат изложени с настояване за уточняване на конкретни срокове по тях. Сред тях на първо място е да се ускори работата по адаптиране на идентификационната система към Разплащателната агенция с цел до средата на 2009 г. животновъдите да получат плащане на глава животно. Това плащане да е само за тези, които отглеждат едър и дребен рогат добитък и да е съответно – за глава едър рогат добитък над шест месеца, независимо от пола – 300 лв. и за глава дребен рогат добитък – съответно 50 лв.

За първи път в новия пакет от искания животновъдите настояват да има регистрация на търговците на живи животни. Целта е този пазар да "излезе на светло", защото е абсолютно нелегален и нелегитимен, каза Бойко Стоянов – председател на Асоциацията за редки породи месни животни. Да се приеме защитна цена за изкупуване на литър сурово краве мляко, равна на съотношение минимално 2:1 към цената на килограм комбиниран фураж, искат още животновъдите.

Пред министър Цветанов те ще настояват и за незабавно изплащане на субсидиите за мерите, пасищата и обработваемите земи за 2008 година. Тези пасища да се отдават само на животновъди, които съответно да бъдат регистрирани в Разплащателната агенция, настояват от асоциацията. Насроченият за 11 март протест не е ориентиран партийно, но е политически, казаха организаторите му.