Промените в Закона за движение по пътищата имат една цел – да се пресече изключително опасното и негативно явление - черният пазар на книжки. Това каза на пресконференция министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Министърът посочи, че в момента регламентите за обучение на водачи и теоретичното и практическо изпитване създават много широки предпоставки за корупция, възможности за много лесно договаряне между курсист, инструктори и изпитващ за купуване на изпитите, без кандидата за водач да е придобил нужните качества.

Инструкторите не трябва да участват в теоретичните изпити. Листовката ще бъде анонимна и изпита ще се осъществява на квесторен принцип. Принципът на анонимност ще бъде въведен веднага след приемането на закона.

Министър Цветков посочи, че трябва да отпадне изискването за 5 години стаж като инструктори на изпитващите служители. „В момента този кръг от изпитващи е изключително стеснен и възможност за нови изпитващи хора е много ограничена".
Не бива да се създава преподставаката за тясна вързка между инструктори и изпитващи”, посочи Цветков. Той допълни, че в новия закон се предвижда теоретичните изпити да бъдат провеждани на компютър. Това е необходимо да се организира във времето и ще се предвиди гратисен период най-рано до средата на следващата година, в който школите да осигурят необходимата техника. Промените предвиждат обурудване на автомобилите с камери и GPS-и, за да може да се осъществи проверка на изкарването на пълния брой часове. Камерите за наблюдение ще дадат възможност за повторна проверка и сверяване на данни.

Изпитващият ще се вози на задната седалка, за да наблюдава единствено поведението на курсиста, а не едновременно с това да се грижи за безопасността на движението. Вместо него на предната седалка ще седи инструкторът на самия курсист, обясни Цветков.