Креативността, въпреки разпространеното мнение, не е необходима само на писателите и художниците. Тя е необходима на всеки един работещ човек, независимо от длъжността, която заема - винаги има работа, в която може да се приложи фантазията.

Можем да опровергаем някои доста популярни твърдения за креативността. Първата заблуда е, че тя е вродено качество и това не може да се промени. Наистина, човек се ражда с творчески потенциал. При това - всеки един човек. Дори този, който винаги е смятал, че креативността му е чужда. Просто защото той все още не е открил начина за изразяване на своето творческо начало. Напълно вероятно е този човек просто да не се решава да се залови за работата, която му харесва. Той трябва само да направи първата стъпка и неговите таланти ще се проявят. Много известни хора са започнали да рисуват или пишат "за себе си", а след това хобито им се е превърнало в основна професия.

Втората заблуда е мнението, че креативността не може да се прилага във всекидневния живот. Практиката показва, че днес все повече ръководители поощряват своите сътрудници да изказват интересни идеи, дори те да не са свързани с преките им длъжностни задължения. Освен това, ако началникът ви забележи, че вие постоянно генерирате нови идеи, това може да бъде допълнителен аргумент в полза на вашето професионално развитие.

От къде да започнем, ако искаме да станем по-креативни?

Първата ви работа е да се огледате около себе си. Вашият дом и вашето работно място са отражение на вашата личност. Анализирайте как бихте могли да се опишете, ако се наблюдавате отстрани - в дома и на работното ви място. Помислете за хобито си, какво ви харесва да правите. Вашата задача
е да разберете колкото се може повече за себе си и да повярвате, че креативността ви е присъща.

След това вие можете да се възползвате от техниките за стимулиране на творческите навици. Ето някои от тях:

"Мозъчна атака"

Основното правило е: никакви прегради пред потока на мислите. Просто си задайте тема и започнете да записвате всички идеи, които ви идват наум - дори да ви се струват глупави или абсурдни. Някои от тези мисли могат да се окажат доста ценни. Този метод се основава на това, че човекът блокира строежа на логическите вериги за това отговаря лявото мозъчно полукълбо) и дава свобода на дясното, отговарящо за креативността. Мозъчната атака способства за разкривате на вътрешните творчески резерви.

"Открий зоната"
На артистите и представителите на другите творчески професии им е познат феномена за пребиваване в креативната зона - състояние, при което всичките си действия те изпълняват "на автопилот". Това става , когато човекът е напълно концентриран върху една единствена работа. Затова, ако искате да бъдете по-креативни, трябва да се научите да се съсредоточавате и да позволите на творческата си енергия да излезе навън.

Стимулиране на творческата част от мозъка
Както споменахме, лявото мозъчно полукълбо отговаря за логическото мислене, а дясното - за креативността. Необходимо е да се научите "да превключвате" и да позволявате само на дясното ви полукълбо да работи. Това може да се направи по следния начин: започнете да пишете или рисувате с лявата си ръка (или с дясната, ако сте левичар). Затворете очи и мислено възпроизведете в детайли това, което сте нарисували. Това развива въображението и стимулира креативността.

Дневник
Всеки ден записвайте мислите си. Това е отличен начин за развитие на творческото начало. Не мислете за това как пишете, просто пишете. Това първоначално може да ви се стори странно, но скоро вие ще свикнете. Едновременно с това ще откриете, че новите идеи се появяват по-лесно и по-свободно, отколкото преди.

Удивете себе си
Да бъдеш креативен означава да бъдеш открит за нови мнения и нов опит. Опитайте се да направите нещо, което не е характерно за вас или по начин, който е нов за вас.

Креативността може да се развие, както и всеки друг навик. Само не трябва да жалите времето и усилията си за това! Освен това, самият процес е много приятен и забавен.